HIMALÁJAI JÓGA: 

INTEGRÁLT GYAKORLÁS 

A gyakorlások során Swami Rama, a Himalájai Jógatradíció bölcs jógijának tanításait követjük.  Swami Rama célja a keleti és nyugati spirituális hagyományok egyesítése volt. Az indiai jóga hagyományait a nyugati életritmus szerint élő emberek számára is alkalmazhatóvá tette, mégpedig közérthető nyelvezetet választva, hogy tanításai a mi anyag-orientáltabb nyugati gondolkozásunk számára is befogadhatóak legyenek.  Közelítette egymáshoz a jóga és a pszichoterápia vívmányait is, amivel újabb távlatokat nyit a jelenkor lélekgyógyászata számára.

A himalájai jóga nem teljesítménysport, így akinek fő célja az egyre "haladóbb" pozíciók megvalósítása, annak nem ajánlanám ezt a fajta jógát. Itt a fejlődés nem az egyre bonyolultabb ászanák megvalósításában mérhető le, sokkal inkább a gyakorlás közben átélt élmények egyre kifinomultabbá válásában, a tudatos jelenlét megvalósulásában, valamint az órán tapasztaltaknak a mindennapi életben való alkalmazásában.  

Legfőképpen pedig azon tesztelhető a fejlődésünk a jóga útján - mondja tanárunk Ashutosh Sharma - hogy a környezetünkben élőkkel harmonikusabbá vált-e a kapcsolatunk (kérdezd meg párodat, anyósodat, kollegádat stb., hogy kellemesebb emberré lettél-e az utóbbi időben?) Az örömteliség, az ereinkben áramló élet öröme hassa át a jógagyakorlásunkat.

A gyakorlás folyamán a megérkezés szakaszát rendszerint Makarászanával, krokodilpózzal vezetjük be, ami a nyugalmi tónust megalapozó rekeszizomlégzéssel párhuzamosan a központosítás képességét hozza magával . A "központosítás" fogalma figyelmünknek a jelen valóságában való lehorgonyzását jelenti. A központosítást a Szvámi Ráma által kidolgozott "Ízületi- és mirigy gyakorlatok" követik, előkészítve a testet és az elmét a klasszikus ászanák sérülésmentes, hatékony és örömteli megvalósítására.

Az ászanák és a pránajáma gyakorlatok célja itt az erős, rugalmas test létrehozása és a kellő koncentráló képességgel és önfegyelemmel bíró elme kimunkálása, amely alkalmassá válik az olyan magas rendű tudati folyamatok megvalósítására, amilyen a meditáció. A meditációval célunk az Önvalóval való közvetlen kapcsolatfelvétel, ráébredés valódi természetünkre.