HIMALÁJAI TANÍTÓMESTEREK

Szvámi Ráma a 20. század egyik legjelentősebb spirituális mestere volt.

Indiai barlangkolostorokban nevelkedett és részesült spirituális képzésben, később európai egyetemeken folytatott pszichológiai, filozófiai és orvostudományi tanulmányokat. 1969-ben alapította meg a Himalájai Intézetet (Himalayan International Institute of Yoga Science and Philosophy) az USÁ-ban azzal a céllal, hogy hidat teremtsen a Kelet ősi tanításai és a Nyugat modern tudományos megközelítései között. Ő az első bölcs a tanítványi láncban, aki írásaiban és előadásai során tudományos formában mutatta be a tradíció vívmányait. Nyugati elmék számára addig elképzelhetetlen önuralomról adva tanúbizonyságot, tudományos kísérletekben bizonyította a mentális és testi folyamatok összefüggéseit, valamint azok tudatos irányíthatóságát. Swami Rama 1996-ban hagyta el a  testét. 

"Egy hírnök vagyok, aki a tradíciómhoz tartozó himalájai szentek bölcsességét hozza el. Az én feladatom az, hogy megismertessem veletek a bennetek élő tanítót."

Swami Veda Bharati költő, tudós, kutatásvezető és nemzetközi előadó. A Himalája Jógatradíció megelőző spirituális vezetője

Az elmúlt hatvan évet azzal töltötte, hogy tanított és spirituális irányítást nyújtott a világ minden táján. India tudós-filozófusainak ötezer éves hagyományában nevelkedett, Patandzsali Jóga-szútráit már kilencéves korától, a Védákat pedig tizenegy éves korától tanította. 1969-ben találkozott spirituális mesterével Szvámi Rámával, és a bölcsesség jógájának legmagasabb ösvényeibe nyert beavatást. Szvámi Véda hazánkba is rendszeresen ellátogatott, hogy spirituális tanítását továbbadja számunkra: élő és közvetlen kapcsolatot tartott fenn a Himalájai Jógatradíció magyarországi csoportjával.

2015 július 14.-én hagyta el a testét. Tanítványai szerint spirituális jelenléte továbbra is meghatározó.

Swami Ritavan Bharati a Tradíció jelenlegi  spirituális vezetője.

Korábbi nevén Pandit Ananta (születési neve: Daniel Richey) az utóbbi 40 év folyamán töretlen és őszinte odaadással szolgálta Swami Ramát és Swami Veda Bharati munkásságát. Civil tanulmányai folyamán menedzsment szakon szerzett diplomát non-profit szervezeti fókusszal, emellett diplomát szerzett teológiából, filozófiából, pszichológiából és pedagógiából is. A Honesdale-i (Pennsylvania-i) Himalájai Nemzetközi Intézet Jógatudomány és Filozófia felsőfokú képzése keretében, mantra és meditáció témában írta szakdolgozatát.

Magasan képzett és tapasztalt jóga és meditáció tanár. Swami Ritavan 1970-ben még házas emberként csatlakozott a Dhyana-Mandiram Meditációs Központhoz és azóta is rendíthetetlenül kitart a spirituális úton - mára ő a vezetője. 1995-ben megkapta Swami Vedától a a szent fonalat, és a Pandit címet. 2001-ben  Vanaprasthi fogadalmat tett  házasságban eltöltött 22 év után, majd 2007-ben sannyasin (swami) fogadalmat tett.

A Meditációs Központ spirituális vezetőjeként ellátandó feladatai mellett az év jelentős részét Swami Rama rishikesh-i ashramjaiban tölti szolgálattal, tanítással és saját meditációs gyakorlatai végzésével. Az utóbbi tíz év folyamán számottevő nemzetközi szolgálatot is teljesít: utazó tanítóként, világszerte - Észak és Dél-Amerika, Európa, Afrika, Ázsia és Délkelet-Ázsia szerte  - vezet jógaoktató-képzéseket és csend-elvonulásokat, különböző spirituális programokat a Himalájai Tradíció szellemiségében.

 Idejének jelentős részét tölti az International Himalayan Yoga Teachers Association vezetésével a jógatanárok képzése szolgálatában, maga mintegy 38 éve tanít.  Az elmúlt év során, ideje nagy részében csendet gyakorol, a gyakori tanítások mellett saját belső életére is jelentős hangsúlyt helyez. Az általa vezetett gyakorlásokon résztvevők megtapasztalhatják és megtanulhatják a rádzsa jóga meditatív mélységeihez vezető utat és az abban való létezést.