MI AZ A MINDFULNESS? 

A fogalmat Jon Kabat-Zinn emelte be a kilinikai gyakorlatba, az ő definíciója szerint:  

"Az éber figyelem azt jelenti, hogy a figyelmünket egy bizonyos módon irányítjuk: szándékosan, a jelen pillanatban és ítélkezés nélkül - mintha az életünk függne tőle."

A "mindfulness" angol szót leggyakrabban tudatos jelenlétként, éber figyelemként fordítjuk le, eredetileg mindössze annyit jelent: 'tudatosság', 'figyelem'. 

Az időnk legnagyobb részét magunkon kívül töltjük: miközben bármit is csinálunk, valami máson jár az eszünk, ritkán vagyunk a jelenben. Ha ez a tendencia eluralkodik, könnyen lemaradhatunk tulajdon élményeinkről. Csak eliramlik mellettünk az élet, mi meg elfelejtettük átélni. Jó hír, hogy ez a tendencia megfordítható. A tudatos jelenlét bárhol, bármikor és bárki számára gyakorolható. Az éber tudatosság az itt és most iránti teljes elkötelezettséget jelenti. Gyakorlása során észleljük, és figyelemmel kísérjük a gondolatainkat, érzéseinket, mozdulatainkat, viselkedésünket és mindezeknek a hatását a körülöttünk élőkre.  Amikor az éber tudatosság állapotában vagyunk, akkor aktívan és minden érzékszervünkkel átéljük az aktuális élményünket, vagyis ahogy az életünk pillanatról pillanatra kibontakozik.

A tudatos jelenlétet informálisan (a mindennapokban is/bármilyen élethelyzetben) és formálisan (konkrét technika pl. ülő meditáció során) is gyakorolhatjuk. A rendszeresen végzett mindfulness meditáció eredményeként az éber tudatosság állapota egyre széleskörűbben lesz megvalósítható a mindennapokban is.

Legokosabb, ha Tőle kérdezzük meg, mi is az a mindfulness:  

Az éber tudatosság

•Olyan üzemmód, amely nem intellektuális természetű, hanem belehelyezkedés a tanú-tudatba: színtiszta megfigyelés, tapasztalás, a létezés élménye.

 •Másképpen talán "szívből jövő életnek" nevezhetnénk, fogalmaz Jon Kabat-Zinn.

• Az éber figyelem gyakorlását elfogadás, táplálás, nyitottság, kíváncsiság jellemzi,

•mely során a figyelem pillanatról pillanatra együtt áramlik az aktuális tapasztalással.

•Nem kapcsolódik Énérzet ahhoz, aki bennünk a gyakorlást végzi, csak egy átható Létezés-érzetünk van. 

A mindfulness fogalom eredete

Az éber tudatosság egyetemes, velünk született képességünk. Mióta az ember önmagáról és a sorsáról gondolkodni képes, felmerülhetett a kérdés, hogy ki az, aki gondolkodik, érez és érzékel? Számos antik filozófia és spirituális hagyomány szól a tudatosság természetéről és jelentőségéről - Buddhát megelőzően is.

Mindazonáltal a buddhizmus bölcselete dolgozta ki legcélirányosabban és legkifinomultabban a megvalósításának mikéntjét, számtalan meditációs technikát hagyományozva ránk, melyek felbecsülhetetlen forrásul szolgálnak az éber tudatosság kiműveléséhez. A fogalom forrása egy kb. 2500 éves, korai buddhista írás, a Szatipatthána szútta ('Az éber figyelem alappilérei'), amelyben a történelmi Buddha összefoglalja, milyen testi és tudati tapasztalatokra irányítsuk éber figyelmünket, hogy csökkentsük szenvedésünk mértékét. Thomas Rhys Davids, az ősi páli nyelv korabeli brit kutatója fordította le először az ebben az írásban használt szati ('figyelem', 'tudatosság') szót mindfulness-nek 1881-ben.

A mindfulness eszerint egy viszonyulásmód: létezés, megfigyelés, befogadás az állandó változtatni akarás, cselekvés, kiáradás helyett, mindezt kritikai észrevételek, elvárások nélkül. Ennek az elemeit nemcsak a 2500 éve létező buddhista gyakorlatok, hanem számos, más kelet- és dél-ázsiai szemlélet is tartalmazza, melyek talán egymással párhuzamosan fejlődtek vagy kölcsönös egymásra hatásuk eredményeként alakultak ily módon. Így a hinduizmus több ágában, a jógahagyományokban, a harcművészetekben, a tai chiban, a taoizmusban is fölfedezhetjük a mindfulness szemléletét.

Az éber tudatosság mint viszonyulásmód számos önfejlesztő és terápiás irányzatba is beépült, a stresszoldó gyógyító módszerek közül a Jon Kabat-Zinn által kidolgozott Mindfulness Alapú Stresszcsökkentés (MBSR), a pszichoterápiás eljárások közül a Mindfulness Alapú Kognitív Terápia (MBCT) az egyik legnépszerűbb.

MBCT

Mindfulness Meditáció

Önegyüttérzés