MINDFULNESS ALAPÚ KOGNITÍV TERÁPIA 

Ez a terápiás módszer ötvözi a "tudatos jelenlét" több évezredes, buddhista gyökerű hagyományát a kognitív terápiás vívmányokkal, voltaképpen hidat épít a mentális egészség helyreállításának  keleti és nyugati felfogásai közé. Mark Williams, Zindel Segal és John Teasdale professzorok dolgozták ki az MBCT-t az ezredforduló idején Oxfordban, elsősorban depresszióra hajlamos betegek számára, a visszaesés megelőzésére. 

Azóta számos hatékonyságvizsgálat igazolta, hogy az MBCT a mentális betegségek széles spektrumában hatásos gyógyír lehet, illetve hogy egészséges  emberek számára különösen gazdag fejlődési távlatokat nyit. 

Ha szeretnéd tudni, hogy mennyire vagy a Jelenben, görgess lejjebb 

A TESZTHEZ!

Miben segít az MBCT?

Bizonyára sokan átéltük már, hogy látszólag a semmiből  vagy egy ártatlan inger hatására eszünkbe jutott valami, és rövid asszociációs lánc vagy gondolatfüzér eredményeként egy mentális dráma kellős közepén találtuk magunkat felzaklatva.   • Az MBCT abban segít, hogy az életünket pillanatról pillanatra megéljük, ne csak hagyjuk hogy elszaladjon mellettünk, miközben az elménk állandóan nem jelenlévő dolgokkal van elfoglalva, vagy automatizmusaiban tévelyeg öntudatlanul.
 • A visszatérő,  fejlődésünket akadályozó gondolat mintázataink felismerésében és meghaladásában is útmutatást ad. 
 • Ha meguntuk, hogy gondolataink és érzelmeink rabszolgái vagyunk és végre szeretnénk szabadon élvezni magát az életet, ebben a mindfulness gyakorlása segíteni tud. 
 • Ha hatékonyabb ellenőrzést szeretnénk gyakorolni gondolataink,  érzelmi állapotaink,  voltaképpen elménk működése felett, az MBCT ebben támogatást nyújthat. 

Kinek ajánljuk ezt a módszert?

 • Bárkinek, aki aktív átélője szeretne lenni saját életének, nem pedig passzív elszenvedője.
 • Aki kíváncsi a pillanat örökkévalóságának élményére.
 • Aki szeretne elfogadóbban viszonyulni önmagához, a helyzetéhez és a külvilághoz.
 • Aki gyakran küzd visszatérően kínzó gondolatokkal, amelyek lelki nyugalmát háborgatják.
 • Aki békésebb, örömteli elmét szeretne. 
 • Aki volt már depressziós, és szeretne megelőzni egy újabb depressziós epizódot.
 • Aki amennyiben pszichiátriai kezelés alatt áll, orvosa vagy pszichológusa jóváhagyja részvételét az MBCT csoportban.
 • Aki a fentiek megvalósulása érdekében rendszeres, napi 50-60 perces  mindfulness gyakorlást is be tud építeni az életébe, vagyis aki a változás iránti szándékát tettekben is kész megnyilvánítani.

Kinek NEM ajánljuk ezt a módszert?

 • Aki aktuálisan súlyos fizikai vagy lelki krízisben, mély depresszióban van. Ebben az esetben előbb pszichoterápiás, esetleg pszichiátriai segítséget érdemes kérni.
 • Aki - bár érdekli a módszer - jelenleg nem tudna 8 héten át napi 50 percet gyakorolni, mert jelenleg túl zsúfolt az élete, nincsenek meg a feltételek hozzá stb.  

              Ezekben az esetekben a helyzet megoldódása után érdemes új csoporthoz csatlakoznia.


TESZT

Most megtudhatod: mennyire vagy JELEN AZ ÉLETEDBEN:)

TUDATOS JELENLÉT SKÁLA

Az alábbiakban a mindennapi tapasztalataiddal kapcsolatos állítások gyűjteménye következik. Kérjük, 1-5-ig terjedő skála segítségével jelezd, hogy jelenleg milyen gyakran vagy ritkán tapasztalod az egyes tételeket. Kérjük, aszerint válaszolj, hogy mi tükrözi valóban az Te tapasztalataidat, és ne aszerint, hogy szerinted milyennek kellene lennie a tapasztalataidnak. Kérjük, minden egyes elemet kezelj külön-külön a többi elemtől.

Tudatos Jelenlét skála 2.

A skála értékelése:

1.1-2 – Múlttal és jövővel, illetve a problémáiddal kapcsolatos gondolataid folyamatosan lefoglalnak. Bár van tapasztalatod arról, hogy milyen élmény az, amikor tényleg jelen vagy a helyzetekben, automatizmusaid erősebbnek bizonyulnak. Ha úgy érzed, hogy a problémáidon való rágódás akadályozza a normál életvezetésedet, érdemes fontolóra venned pszichológus vagy pszichiáter segítségét.

2.1-3 – Nehezen koncentrálsz, a gondolataid könnyen magukkal sodornak a mindennapjaid során, bár ha valami igazán fontos feladatod van, arra oda tudsz koncentrálni egy rövid ideig. Van kiút a gondolatok kavalkádjából, a tudatos jelenlét gyakorlatainak elsajátításával és rendszeres művelésével!

3.1-4 – Jó úton haladsz! Valószínűleg felfedezted már a tudatos jelenlét fontosságát, és törekszel belevinni ezt a szemléletet a mindennapi életedbe, amikor eszedbe jut. Rendszeres gyakorlással látványos fejlődést érhetsz el, életedet még tartalmasabbá teheted.

4.1-5 – Nagyszerű! A tudatos jelenlét fontos vezérfonala az életednek, annak gyakorlatát hatékonyan ülteted át a mindennapjaidba. Tudod, hogy ez az a képesség, aminek tökéletesítésébe érdemes energiát fektetni: a tudatos jelenlét gyakorlása felbecsülhetetlen fejlődési perspektívát ígér!

5.1-6 – Taníts minket, Mester! úgy tűnik, a tudatos jelenlét vezérli életedet, oszd meg minél több emberrel a bölcsességedet:)

A skála alapjául a következő források szolgáltak:

https://ggsc.berkeley.edu/images/uploads/The_Mindful_Attention_Awareness_Scale_-_Trait_(1).pdf

John Teasdale, Mark Williams, Zindel Segal: Tudatos Jelenlét a gyakorlatban. Kulcslyuk kiadó 2016

Hogyan épül fel a tanfolyam?

8 hetes tréning, heti egyszeri 2 órás időtartamú találkozásokból álló csoportfoglalkozás. 

0. alkalom: A részvételt ingyenes pszichológiai konzultáció, motivációs beszélgetés előzi meg,  ahol megismerkedünk, felteheted kérdéseidet a tanfolyamról, és megbizonyosodunk arról, hogy aktuális-e most számodra a tanfolyam. 

+1 alkalom: A tréning folyamán a 6 és 8. alkalom között egy hétvégi napon "csendes napot" tartunk.

Mi fog történni a tanfolyam során lépésről lépésre?

0. alkalom: motivációs beszélgetés, pszichológiai konzultáció a részvétellel kapcsolatban

1. hét: az automata üzemmód és a létezés üzemmód felismerése. Evőmeditáció és testpásztázás - bevezetés az éber tudatosság alapjaiba.

2. hét. Helyzetértelmezéseink és érzelmi reakcióink összefüggései. A mindfulness meditáció alapjai: ülésmódok és légzéstudatosítás meditáció gyakorlata.

3. hét. A szétszórt elme összerendezése tudatos mozgás és meditáció segítségével. A hétköznapi elme természete. Az MBCT lelke: a 3 perces meditáció.

4. hét. Az averzió - mint általános nemakarom érzés, amely szenvedéseink meghosszabbítója - lefülelésre kerül.  Felismerjük, hogy gondolataink csupán mentális események és nem tények. Az elme művelése meditáció segítségével. 

5. hét. A "megengedés" fogalmát igazítjuk helyre. A megengedés képességét elkezdjük kiművelni magunkban. Elkezdünk meditáció segítségével is foglalkozni kellemetlen belső tartalmainkkal.

6. hét. Hangulataink hatása a gondolkozásunkra. Hogyan viszonyuljunk a gondolatainkhoz? Hogyan tudunk kevésbé azonosulni a gondolatainkkal, belső drámáinkkal a mindfulness segítségével?

+ 1. alkalom: hétvégi napon 9-13.30-ig Csendes nap - az eddig tanult gyakorlatok alapján

7. hét. Hogyan tudnánk legjobban gondoskodni magunkról? Mit tegyünk, amikor hangulati állapotunk hanyatlani kezd? Akcióterv készítése a megelőzés érdekében

8. hét. A valódi 8. ülés életünk hátralevő része. Ezalkalommal a tanultak áttekintése történik, az új létezésmód beépítése az egyéni mindennapokba. Hogyan tartsuk fenn a gyakorlást? 


A foglalkozások közötti időszakban minden nap gyakorolni szükséges a tanultakat:)


Mitől függ a siker?

Nyugati értékrendünk azt közvetíti, hogy a testi higiéniánkra, fizikai szépségünkre sok energiát, pénzt és időt fordítsunk, gondoljunk csak a reggeli készülődés időtartamára és a különféle szépítő-tisztító kenceficék mennyiségére, amelyekkel napi szinten érintkezünk. 

Az elménk sem tisztul, nem is szépül meg magától, pedig az elménk rendezettsége is előfeltétele a jó közérzetünknek és egészségünknek. Egészségünk tudatos megőrzéséhez vagy helyreállításához mentális higiéniánk rendszeres karbantartása is hozzátartozik. 

Az MBCT megközelítés eredményessége teljes mértékben Önnek azon a hajlandóságán múlik, hogy otthoni gyakorlásokat végezzen az ülések között. 

Ez az otthoni gyakorlás legalább 50 percet vesz igénybe naponta, egy hétből 6 napon, és 8 héten keresztül, és olyan feladatokat foglal magában, amilyen a meditációk és más relaxációs vagy mozgásos gyakorlatok hangfelvétel alapján történő elvégzése, rövid önismereti feladatok végrehajtása stb. 

Elismerjük, hogy ez gyakran nagyon nehéz, hogy ennyi időt kiszakítson valamire az életéből, ami egyébként is nagyon zsúfolt és tele van elfoglaltságokkal. Azonban ez az elkötelezettség az otthoni gyakorlás iránt esszenciális része a tanfolyami részvételnek és annak, hogy Ön valóban hasznát vegye  a tanultaknak. Ha úgy érzi, hogy nem tudja vállalni ezt a kötelezettséget, akkor jobb, ha nem kezdi el a tanfolyamot. Ellenben ha érdeklődése a fentiek elolvasása után is töretlen, akkor 

a jelentkezését illetve kérdéseit 

az alábbi űrlapon, vagy a havasimarina@gmail.com címre írva teheti meg/fel.

VÉLEMÉNYEK

Orsolya

"Az a titok, amit megosztottál mindannyiunkkal, hatalom. Urrá lehetünk ezáltal sok mindenen, amire szerintem nem is gondoltunk. Legyen az egy fizikai fájdalom vagy egy rossz emberi kapcsolat helyrehozása. Olyan eszközt adtál a kezünkbe, amivel élnünk kell. Csak így működhet az életünk. "

Eszter


"Köszönöm a tanfolyamot, élveztem!!!."

Ákos


"Számomra az MBCT egy több hetes nagyszerű utazás volt. Nagyon sokat jelentett és jelent a mostani életemben is. Köszönettel tartozom Neked ezért a sok jóért. Remek volt mindegyik foglalkozás, és nagyon jó volt látni, hogy Te ezt milyen szívvel-lélekkel csináltad, mennyi szeretettel, mert -úgy éreztem - számodra ez nem egy munka, hanem hivatás! Mindent köszönök! "

Évi

"Nagyon szépen köszönöm ezt az új szemléletet adó csodálatos utazást.

Nekem nem voltak elvárásaim, céljaim, nem akartam erre vagy arra használni az itt szerzett tudást és mégis hatalmas dolgot kaptam ettől a 8 alkalomtól. Nagyon megmaradt és beépült, hogy a gondolatok jönnek és mennek és hogy a negatív gondolatok csak gondolatok!!!!!! Nagyon szépen köszönöm, hogy annyiszor elmondtad, hogy engedjük meg az elkalandozást és ha nem vagyunk olyan állapotban, akkor ne erőltessük!!!!, ez még egy önismereti kurzuson sem hangzott el ennyiszer és ennyire egyértelműen, amin ezidáig részt vettem...".  

Boglárka

"A Mindfulness Alapú Kognitív Terápia programra azért jelentkeztem, hogy segítséget kapjak a stressz, szorongás, és a nehézségek könnyebb leküzdésében.

Hasznosak voltak számomra a meditációk, a tudatos mozgás, és a tudatos légzésgyakorlatok. Mindennapi használatával  már könnyebben elfogadom az adott helyzetet, ami váratlan pillanatokban felbukkan. Szívből ajánlom Mindenkinek!"

Judit

"A Mindfulness Alapú Kognitív Terápia programra segítségért jöttem azért, hogy jobban viszonyulhassak önmagamhoz, és a körülöttem élőkhöz. A tanfolyamon elsajátítottam az érzéseim megismerésének módozatait. Hasznos meditációs technikákat tanultam a nehézségek leküzdésére, melyeket ÉLESBEN GYAKOROLHATTAM a tanfolyam alatt váratlanul fellépő élethelyzetem elfogadására, feldolgozására és a kilábaláshoz vezető út megtalálására.

A tanfolyam pontos időrendben, jól szervezetten zajlott. A tapasztalataink megbeszélésére is rendszeresen kínálkozott lehetőség. Nyugodt légkör, és érdeklődő, segítőkész figyelem övezte a hallgatókat /résztvevőket. A tanfolyam elvégzésével egy hosszabb távú segítséget kaptam ahhoz, hogy még inkább a jelenre összpontosítsak, és a mindennapjaimat tudatosabban, nagyobb lelki nyugalomban élhessem. A tanfolyam elvégzését jó szívvel ajánlom. "

 

Ilona

"Nyugalom, önismeret, tudatos jelenlét. Nagyon jó. Őszintén ajálom másoknak is"

Ferenc

"Mióta a tanfolyamot csinálom, nem érzem magam olyan árvának.

A családtagjaim csodálkozva állapítják meg, hogy nem vagyok már plafonon minden apróságtól."