PSZICHOTERÁPIA

A pszichoterápia a lelki problémák, vagy pszichés betegségek kezelésének tudományosan megalapozott, szakszerű módja. Ennek eszköze a kommunikáció és az emberi (terápiás) kapcsolat. A terapeuta és a kliens rendszeres kapcsolatában átélt élmények során a páciensben megváltozik a viszonyulás a különböző dolgokhoz, jobban megérti a saját mentális világát, átlátja kapcsolatrendszerét, fejlődnek stresszkezelési és problémákkal való megküzdési stratégiái. 

A kezelés egyénileg, csoportosan, pár- és/vagy családterápiás rendszerben zajlik. Alapesetben a kommunikáció alatt beszélgetést értünk, bár vannak olyan terápiás formák - művészetterápiák, táncterápiák -, ahol a beszélgetés mellett vagy helyett a kommunikáció más formája is megjelenik. A gyógyító folyamat éber és/vagy módosult tudatállapotban zajlik. Napjainkban számtalan iskolája és irányzata van a pszichoterápiának.
A pszichoterapeuta megfelelő képzettséggel rendelkezik: olyan klinikai szakpszichológus vagy orvos, aki  pszichoterapeuta szakvizsgával is bír.

Az alapötlet a híres osztrák neurológustól, Sigmund Freudtól (1856-1939) származik: ő volt az, akiben először vetődött fel, hogy:

az akár testi tüneteket is okozó lelki problémákon beszélgetéssel,  "talking cure", azaz "beszélgetés terápia" útján segíteni lehet. 

Évszázadokkal korábban sámánok, szerzetesek, papok és egyéb segítők már változatos módon alkalmazták a szavak erejét a különböző korokban. Freud volt az azonban, aki először tekintett orvosi szemmel a dologra, és kidolgozta a módszer elméletét és gyakorlatát. 

Azóta az elmélet sokat változott, a gyakorlat rengeteget finomodott, és egymással szemben álló iskolák különféle új módszereket is kidolgoztak. Jelenleg több mint kétszáz pszichoterápiás módszer létezik, habár ezek között igen sok az átfedés. 

Pszichoterápiás keretek:

Az egyik közös vonás a sok pszichoterápiás rendszerben, hogy a terápiás folyamat elején a kliens(ek) és a pszichoterapeuta között létrejön egy többnyire szóbeli pszichoterápiás szerződés, melyben lefektetésre kerülnek a pszichoterápiás keretek:

  • Mi a terápiás cél, miben szeretne változást elérni?
  • Ezt le lehet-e bontani alcélokra?
  • Miből vehetető majd észre a változás?
  • Ki örülne a változásnak, ki nem?
  • Hány alkalomra lehet  szükség a változáshoz?
  • Milyen terápiás módszer  kerülhet alkalmazásra?
  • Hogyan mondható le a találkozás?
  • Melyek a fizetés feltételei?
  • Hogyan értendő a titoktartás?

A pszichoterápiás keretek a klienst és a terapeutát is védik, biztonságos mederben tartva a gyógyító folyamatot. 

Akinek lehetősége adódik tanulmányozni a pszichoterápia  és a jóga tudományát is, örömteli felismerésekre juthat a modern és ősi lélektan összefüggéseivel kapcsolatban.


Keressen bátran, ha a következő problémák valamelyikével küzd:

 életvezetési nehézségek

 lélektani krízis (fejlődési-, életközép-, kapcsolati- stb,)

 gyászfeldolgozás

 alkalmazkodási nehézségek

 fejlődési elakadások

 önértékelés problémák

 kapcsolati problémák

 gyermekvárás, anyaság kihívásai

 szorongásos zavarok

 hangulati labilitás

 stressz menedzsment

 kiégés

 önismereti fejlődés

Szolgáltatások

• Felnőtt egyéni pszichoterápiás konzultáció

Szupportív terápia

• Krízisintervenció

Integratív hipnoterápia

Autogén tréning (16 ülés / vagy egyéni megállapodás szerint)

Mindfulness alapú Kognitív Terápia (8 ülés / vagy egyéni megállapodás szerint)


Kérdésed, észrevételed van? Kérlek az alább űrlapon írd meg: