JÓGA ISKOLÁSOKNAK

Ideális esetben a jógikus nevelés az anyaméhben kezdődik, amikor az anya az életmódjával  közvetíti gyermeke felé a jóga lényegi mondanivalóját. Ez megvalósulhat anélkül is, hogy a szülők jártasak lennének a jóga tudományában, hiszen a jóga azokat az egyetemes emberi értékeket képviseli, amelyek minden fejlett spirituális hagyományhoz lényegileg hozzátartoznak. Később a szülői példamutatás támogathatja a jógikus értékek továbbadását a gyerekek számára. Indiában - a jóga szülőhazájában - érdemben 8 évesen kezdik jógára tanítani a gyermekeket, mert körülbelül erre a korra alakul ki a jógagyakorláshoz szükséges önfegyelem, érdeklődés, a feladatra való tartósabb koncentrálás képessége, és a különféle forrásokból fakadó feszültségek oldásának igénye.

Sulijóga

A sulijóga foglalkozások abban támogathatják az iskolásokat, hogy a mindennapi stresszel való megküzdésben hatékonyabb eszköztárral rendelkezzenek, megtanuljanak tudatosan lazítani, társas intelligenciájuk és önismeretük is fejlődjön. A tapasztalatok szerint a heti egyszeri rendszerességgel jógázó gyerekek koncentráló képessége javul, önbizalmuk és önszabályozásuk is érettebbé válik. A "mindfulness" vagyis a tudatos jelenlét gyakorlásával megtanulják jobban értékelni a jelen pillanat megéléseit és lehetőségeit. Könnyebben felismerik, ha valamilyen érzelem vagy gondolat eluralkodik rajtuk és hamarabb túljutnak a kihívást jelentő élethelyzeteken. Érzelmileg rugalmasabbá válnak.

Ezek "csak" a mentális előnyök, de fizikai tekintetben a tartásjavítás, valamint az állóképességben és hajlékonyságban mutatkozó fejlődés elkerülhetetlen hozadékai a rendszeres jógázásnak a gyerekek számára. A foglalkozások nem teljesítményelvűek, inkább a gyerekek testi-lelki szükségleteit próbálják követni, tiszteletben tartva az egyéni különbségeket. Az órák a korosztálynak megfelelő mértékig játékos felépítésűek. A teljesítmény presszúra kiküszöbölésével a gyerekek ráérezhetnek saját ritmusukra, lehetőségük adódik figyelni belső, bölcsebb hangjukra.

A sulijóga nem helyettesíti a pszichológusi/pszichiátriai kezelést, és gyógytornászi feladatok ellátására sem jogosít fel. Kérdéses esetben a szülővel való személyesen  konzultáció segíthet annak eldöntésében, hogy a gyermeke számára a jóga megfelelő kiegészítő foglalkozás lehetne-e.

Kérdésed van? Írj nekem:)