MEDITÁCIÓ

 • Mi a meditáció?

Ahogyan egy hegy megmászásához is több különféle ösvényt választhat az ember, ugyanígy több, látszólag különféle meditációs technika létezik. Mindazonáltal mindegyik ugyanazt a célt tűzi ki maga elé: a belső összpontosítás, a béke és a derű tudatállapotának elérését. 

A hagyományos jóga gyakorlatában a meditáció egyfajta csendes, összpontosított, ellazult belső figyelmet jelent. A meditáció olyan eszközt kínál, amely segítségével megismerhetjük elménk különböző rétegeinek működését, és tiszta tapasztalatot szerezhetünk arról, ami túl van azon. Lényünk e szintjei mélyebben rejlenek a gondolkozási, elemzési folyamatoknál, a nappali álmodozásoknál, vagy az érzelmek, emlékek átélésénél. Lásd még: mindfulness meditáció.

A meditáció egy módszer, amely azt célozza, hogy felfedezzük az élet belső dimenzióit és megerősítsen bennünket saját alapvető természetünkben.

Fotó: Havasi Gábor 

Nagyon sok írásmű született már a meditációról, mégis évekig tart megérteni a természetét, ami személyes tapasztalat útján történhet meg. A bölcsek rendületlenül hangsúlyozzák: az összpontosítás - ami a rádzsa jóga rendszerének hatodik lépcsőfoka - a meditáció gyakorlásának lényeges előfeltétele. A meditáció - a nyolclépcsős rádzsa jóga hetedik állomása - pedig a zajos elme lecsendesítésének  művészete.  Ha megtanultuk összpontosítani az elmét lecsillapítva a gondolathullámokat, akkor lehetővé válik, hogy erőlködés nélkül belemerüljünk a meditáció állapotába.  

Ez az állapot nem jön létre automatikusan: ahhoz, hogy eljussunk az elme csendességéhez, napi gyakorlásra van szükség.

 • Mi nem meditáció?

A meditáció szót sokféle értelemben használják, ezért nagy zűrzavar van akörül, mi is pontosan a meditáció és hogyan kell meditálni. Vannak emberek, akik - helytelenül gondolkozást, elmélkedést, nappali álmodozást vagy fantáziálást értenek alatta. A meditáció nem hipnózis vagy önszuggesszió. A meditáció nem vallás, itt nem elhinni kell mások tapasztalatait, hanem a fejlődés a saját átélt tapasztalat, a tudatos erőfeszítés és a rendszeres gyakorlás alapján történik.

Sokan azért fordulnak a meditáció keleti gyakorlata felé, mert hiányérzet, beteljesületlenség, üresség kínozza őket. Mindennapi életükben felismerik a nyugtalanságot és az elégedetlenséget és azt is sejtik már, hogy a boldogságot, békét, megelégedettséget nem találják meg a nyugati társadalom kínálta technikai és anyagi eszközök révén. Talán bizonytalanok abban, mit nyújthat a meditáció, de azt  - egy belső forrás sugallatára - sejtik, hogy enyhülést ígér, kikapcsolódást a mókuskerék forgatagából.

 • Királyi út az Önvalóhoz

A meditáció valóban elhozza az enyhülést, de ennél sokkal többet is. Megtanít bennünket arra, hogy mindannyiunkban van egy olyan erő és bölcsesség, amelyet előhívhatunk magunkból és amiből meríthetünk.

A jógikus szemlélet szerint a bölcsességnek ez a forrása az Önvaló, vagyis a Lélek. Az Önvaló különbözik a testelmétől, az Önvaló az a mindenki mélyén ott rejlő lényeg, amely tudja az igazságot. Bennünk van, ugyanakkor tőlünk függetlenül is létezik. Rengeteg neve van, hívják Kozmikus tudatnak, Szentléleknek, Szeretetnek, Abszolútnak, Lényegnek, amely áthat minden életet. Elménkkel lehetetlen megértenünk ezt az Önvalót, nincs mód arra, hogy intellektuálisan meghatározzuk, vagy leírjuk. Csak közvetlen megtapasztalás útján ismerhetjük meg ezt a lényeget. A meditáció hosszú, folyamatos gyakorlásával le tudjuk csendesíteni a kifelé irányuló elmét, fejleszteni tudjuk az intuitív képességeinket, kapcsolatba léphetünk a mindannyiunkban meglévő legfelsőbb lényeggel. Ez a folyamat békét, együttérzést, örömöt és megértést ébreszt a gyakorlóban. 

A jóga tóhoz hasonlítja az elmét, gondolatainkat és érzelmeinket pedig a tó felszínének fodrozódásához. Amint a hullámzás lecsillapodik, a tó tükre kisimul, és megláthatjuk az értékes kincseket, ahogy békésen, teljes pompájukban nyugszanak a tó fenekén.

 • A meditáció testi-lelki egészségre gyakorolt hatásai

A meditáció egészségre gyakorolt hatása sok átfedést mutat a relaxációs technikákkal: 

 • Oldja a stresszt, innen kezdve egészségvédő minden betegség tekintetében. 
 • Javul a koncentrációs készség, a figyelmi és tanulási képességek.
 • Érik a személyiség, érzelmileg stabilabbá, kiegyensúlyozottabbá válsz, magyarul: kibillent lelkiállapotodból egyre rövidebb idő alatt térsz vissza középpontodba.
 • Javul az önszabályzás, önkontroll, vagyis van ráhatásod arra, hogy mikor hogyan érezd magad.
 • Önismereted fejlődik: 
 • az elmélyült önfigyelem révén saját elméd működésének tanújává válsz - bepillantást nyerhetsz elméd különböző rétegeinek működésmódjába, rálátsz, megérted elméd mintázatait, dinamikáját 
 • elfogadóbbá válsz önmagaddal szemben (lehet, hogy önismereti vívódások után)- elfogadóbbá válsz a világgal szemben.


A meditáció gyakorlata a Himalájai Jógatradíció szerint

 • Kezdetben mindenekelőtt keress fel egy hiteles jóga-és/vagy meditáció tanárt, aki át tudja adni neked a gyakorlás alapjait. Ha ez megvan:
 • Rendszeres időpont kijelölése a meditációra: legideálisabb reggel vagy késő este
 • Előzetesen végezz hatha jóga gyakorlatokat a kellő hajlékonyság és rugalmasság elérése érdekében
 • Tisztálkodás, minimum kezet, arcot moss, menj el wc-re is ha szükséges.
 • Belső dialógus: barátságosan kérd meg elmédet, legyen együttműködő, fogalmazd meg a célodat, vagyis, hogy meditálni akarsz.
 • Meditációs ülőhelyzet: kényelmes és stabil testhelyzet, ahol a törzs-nyak-fej  egy vonalba rendezett
 • Nyugodt,kiegyensúlyozott rekeszizomlégzés
 • Relaxáció: a test és az elme szisztematikus ellazítása 
 • Szankalpa shakti: a szándék ereje, hogy figyelmedet a jelenben tartod
 • Ha elkalandoznál, tereld vissza figyelmedet a légzésre.
 • Rávezető gyakorlatok az elme elcsendesítésére: összpontosítsd figyelmedet a légzésed vagy a prána áramlására, csakrára, és/ vagy egy mantra rezgésére
 • Keress egy csendes helyet az elmédben és ott időzz.
 • Maradj tanúja a folyamatnak.
 • Merülj el a csendben.
 • Tudatosítsd a létezés élményét

 • Visszatérés - a figyelem a belső világról lassan a külvilág felé fordul.

A meditáció elsajátításához legfontosabb a rendszeres napi szintű gyakorlás.


Irodalmi források:

Sivananda Jógaközpont: Sivánanda -kézikönyv a Meditációhoz. Ursus Libris, 2012.

Szvámi Ráma: Meditáció.  Danvantara Kiadó 2021 

Swami Rama: Meditáció. A Himalája ajándéka. Élet-elmélet-tapasztalat. Danvantara kiadó Budapest, 2007

Swami Rama: Path of Fire and Light volume 2. Himalayan Institute India, 1988

Dr Pandit Usharbudh Arya vagyis Swami Veda Bharati: Szupertudatos meditáció. Mandala-Véda könyvkiadó, Budakeszi, 2005

Daniel Goleman: A meditáció ősi művészete. Nyitott Könyvműhely, Budapest 2008

Fotó fent: Havasi Gábor